Undgå dyre fejl som iværksætter

Som iværksætter er det spændende at træffe beslutningerne selv, at skabe noget og føle at man er in charge. At man kan gøre lige, hvad der passer en, når det passer ind og med hvem det passer en. Det var en af primære årsager til at jeg droppede mit job i Maersk i en alder af 22.

Virkeligheden er at selvom mange iværksættere måske har en rigtig god idé, så ved de ikke præcis hvordan de skal føre idéen ud i livet og gøre det til en bæredygtig business, som de kan leve af. Og det er der ikke noget galt i – hvis man ikke turde slippe de trygge rammer og kaste sig ud i det, ville der ikke være nogle nye arbejdspladser i Danmark.

MEN Typisk har man som iværksætter i Danmark kun et skud i bøssen. Hvis man ikke lykkes kan man være gældstynget resten af livet.

Jeg lærte en af de største hemmeligheder til succes som iværksætter for mange år siden og selvom det kræver at man slækker lidt på stoltheden og anerkender, at man ikke nødvendigvis kan alting selv, så er det prisen værd.

En af de største fejl mange iværksættere laver, er at de bliver så forelskede i deres idé, at de ikke kan se andre løsninger, og ikke er modtagelige for input udefra – specielt ikke, hvis det går imod deres idé.

Hemmeligheden til at undgå denne fejl er MENTOR(ER). Efter mine første fejslagne forsøg som iværksætter tilbage i mine tidligere 20’ere fandt jeg ud af, at mange dygtige, ældre og mere erfarne iværksættere, forretningsfolk og eksperter kunne hjælpe mig til at undgå at lave nogle af de dyre fejl.

Jeg har og har haft mange forskellige mentorer igennem mine 26 år som iværksætter og det har sparet mig mange penge, hjulpet mig igennem mange kriser og givet mig motivation og selvindsigt, som jeg ellers ikke havde fået før meget senere i livet. Flere af disse har endvidere investeret i mig og mine projekter over årene.

At få en eller flere mentorer, er ganske enkelt den klogeste beslutning man kan træffe som iværksætter eller ejerleder. Her er en række grund til hvorfor:

1) En mentor har trådt mange af de skridt du skal træde, før dig og kan give dig værdifuld input om hvad det kræver at starte og drive en forretning. Hvilke faldgruber du vil møde, hvorfor og hvornår – og forbedre dig på dem mentalt og styre dig udenom de fleste. Han kan hjælpe dig med at væge og udvikle dit team og give dig en masse best-practice råd og redskaber. Den viden du vil få fra en mentor vil tage dig mange år og koste dig mange fejl og mange penge, hvis du selv skal gøre alle erfaringerne.

2) En mentor kan se, hvor du har behov for at forbedre dig. Han kan se de mangler og udfordringer, som du måske ikke selv kan se. Han kan give dig de brutale svar, som du ellers ikke hører fra alle dem som har travlt med at rose dig for din gode idé.

3) En mentor kan stimulere din personlige udvikling. Han kan stille dig de rigtig spørgsmål og coache dig til at sætte dig personlige mål og arbejde med dit personlige lederskab. Som iværksætter er din virksomheds vækst 100% afhængig af din personlige vækst. Hvis du ikke fungerer og vokser, så fungerer din virksomhed heller ikke.

4) En mentor kan motivere dig, støtte dig mentalt og give dig troen tilbage, når du hænger med skuffen og rammer modgangen. Og tro mig, der vil altid være modgang som iværksætter.

5) Mentorer kan pga deres meget større netværk hjælpe dig til at få hurtigere kontakt til de vigtige aktører, der skal til for at få din business løftet – uanset om det er vigtige teamplayers, investorer, kunder eller samarbejdspartnere.

At have en mentor er ikke et svaghedstegn – det viser blot, at du er smart og drevet af at opnå succes hurtigst muligt