12 grunde til at du ikke bliver rig

12 grunde til at du ikke bliver rig

Bliv rigere med Wealth Management

Næsten uanset hvem jeg rådgiver eller hvad den oprindelige årsag for vores session er, så ender økonomi alligevel ofte med at dukke frem. Økonomisk frihed er en af de hyppigste underliggende årsager til at folk søger coaching og mentoring.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at blive coachet af wealth-guruer som Keith Cunningham, T. Harv Eker og Marcus de Maria og i denne ”motivator” har jeg sammenfattet nogle af de klassiske årsager til at vi ikke opnår økonomisk frihed.

Mange forbinder økonomisk frihed med Nirvana, med den ultimative lykke. Om man er enig i det eller ej, er nok ret individuelt og vi kender nok alle rige mennesker som er ulykkelige og fattige som er lykkelige.

For mig handler økonomisk frihed om at få flere valgmuligheder og hvis man har et godt personligt lederskab, nogle sunde værdier, lever en sund livsstil med gode vaner og opfører sig ordentligt overfor andre mennesker, så tror jeg, at flere penge kan være en katalysator mod større lykke.

Men hvis man råber af børnene, drikker som en havnearbejder, slår konen, er generelt fraværende, spiser usundt og aldrig dyrker motion – så vil flere penge nok ikke føre til større lykke.

Jeg tror, at penge er en accelerator af vores eksisterende adfærd – så endnu en god grund til at arbejde med sig lederskab og ikke vente til man vinder i lotto.

Nogle af de umiddelbare spørgsmål jeg stiller mine klienter, når snakken falder på flere penge er typisk: “Hvornår har du sidst læst en bog om wealth management? Hvornår har du sidst inviteret en rig og succesfuld iværksætter på frokost? Hvornår har du sidst tilmeldt dig et kursus om investeringsstrategier? Svaret er ofte nedslående.

De hyppigste årsager til at folk ikke opnår økonomisk frihed er

1) De er ikke født med penge.
Betyder det at folk der er født med penge har nemmere ved at få penge. JA ingen grund til at lyve om det. Men af en anden grund end folk tror. Hvis man er født med penge, så har man typisk rollemodeller, der har tjent penge – ens forældre og bedsteforældre. Man har gået i skole og vokset op med andre, der har haft penge, været medlem i de samme klubber og kommet i deres hjem. Sproget er anderledes og det er normalt at tale om investeringer, dele sine erfaringer og videreføre den adfærd der har skabt rigdom.

2) De glemmer at starte
Ok, den er oplagt. Hvis du bliver ved med bare at tænke på det, men aldrig får fingeren ud, så sker der intet. De forbliver måske fastlåst i komfortzonen og leder efter undskyldninger for, hvorfor de alligevel ikke skal bryde vanen; det er den forkerte måned (venter lige til januar), der er for mange konkurrenter lige nu, renten er for høj, jeg er jo ikke født med penge, jeg har for mange faste omkostninger….. osv. Der kan være mange grunde til at folk ikke vil opgive hvad de har, uanset de måske ikke er helt tilfredse.

3) Folk beslutter sig ikke for, at de vil være rige.
Det forbliver en drøm, men bliver aldrig oversat til konkrete mål, delmål og en detaljeret handlingsplan. Kan du forestille dig, hvor svært det er at bygge et fly eller en bil uden en plan? Det samme gælder her. Intet mål for din rigdom, ingen plan, ingen succes.

4) For uambitiøse mål
Hvis de rent faktisk sætter sig et mål, så er målet ikke ambitiøst nok og man bliver ikke for alvor motiveret af det og mister hurtigt interessen.

5) For ambitiøse mål
Den modsatte og ligeså hyppige fejl er, at folk sætter sig alt for store mål. Mål der er totalt urealistiske – enten for store eller for kortsigtede. Når man allerede efter måske 2-3 måneder kan konstatere at de første delmål ikke er nået, så mister man troen og bliver demotiveret. Så målarbejdet er utrolig vigtigt. Målene skal være tydelige, attraktive, målbare og de skal være realistiske ift de forudsætninger man har (her går det galt for mange). Det er vigtigt med realistiske men ambitiøse mål, som bygger en positiv selvforstærkende effekt.

6) De giver op, når de møder modgang
Uanset hvilket mål man sætter sig, så er det så sikkert som amen i kirken at vejen dertil ikke er linær, men fyldt med udfordringer og tilbageslag. Hvis du ikke har det mentale beredskab på plads, en god coach og en tyrkertro på at du SKAL lykkes, så bliver det svært. Modstand er det som folk vokser af og forhindringer er forklædte muligheder. Husk det. Når du har overvundet en forhindring så vokser du i dit personlige lederskab.

7) De måler ikke deres økonomi
Som Keith altid siger ”what gets meassured, gets done” – hvis du ikke budgetterer, laver regnskab og løbende måler din økonomi, så forstår du ingenting og dit fokus flyder andre steder hen. Sørg for at du har en god bogholder og reviser og sørg for at have dit eget økonomisystem som du forstår og kikker i hver måned. Gennemgå dine omkostninger såvel indtægter og forstå sammenhængen mellem din adfærd og din bundlinje.

8) De får ikke kvalitets coaching
Dette er ekstremt vigtigt. Blive mentoret af andre, som har lykkedes indenfor det område, som du satser på. Kan du have flere coaches? Ja. Det danske skolesystem er ikke gearet mod at tjene penge. Man lærer ikke at tjene penge eller iværksætteri i Danmark – de færdigheder skal du selv tage ansvar for at hente andre steder – på kurser, bøger, mastermind grupper, mentorer, netværk og personlige coaches.

9) De overlader ansvaret til eksperterne i stedet for selv at forstå.
Den her kan være lidt tricky. På den ene side (jf. Pkt 8) er det vigtigt at benytte dygtige rådgivere – men hvis du overgiver beslutningskompetencen til dem og aldrig lærer, hvordan du selv skal gøre, så lærer du ikke af dine fejl. Så lyt, lær og indsaml viden – men husk selv at træffe beslutningerne og tag ejerskab for både successerne og fejlene.

10) Peer Group
De tillader at andre mennesker påvirker dem i negativ retning. Der vil altid være folk i din omgangskreds, måske endda familie og tætte venner, der ikke tror på dig og som vil forsøge at tale dig fra dine planer eller holde dig tilbage. Måske fordi de er misundelige og ikke ønsker dig succes, måske bare fordi deres egen utilstrækkelighed udstilles, hvis du pludselig rykker fra dem. Uanset hvad motivet er, så er du nødt til at holde disse folk på arms length. Du har selv ansvaret for, hvem du omgås og du kender formentlig ordsproget ”Du bliver som de mennesker du omgås” – det gælder i særdeleshed her. Skil dig af med dem og skab en ny peer group, der støtter dig, udvikler dig, motiverer dig, tror på dig.

11) De kan ikke vente med at tilfredsstille sig selv
Jeg ved godt, at den her er kedelig. Men ikke desto mindre er den ret afgørende. Mange folk tror bare det handler om at investere klogt. Men hvis der ikke er noget at investere for, så kan det jo være lige meget. Mange falder i fælden og tager forskud på rigdommen og tilfredsstiller sig selv løbende – for lånte penge. Ofte dyrt lånte penge. En af de første ting man lærer på næsten ethvert wealth management kursus er, hvordan man skiller sig af med dyr gæld og skaber et overskud i den løbende drift, så man har noget af investere for. En øvelse man sagtens kan og bør lave en gang hver halve år selv.

12) The compound effect
Eller hvorfor skildpadden altid slår haren. Det er de små ændringer i din daglige adfærd der skaber den store forskel på den lange bane. Skal du partout drikke den caffe latte til 40 kr. på vej til arbejde og hjem igen? Hvis du satte de 80 kr. i en aktiepulje til f.x. 10% afkast om året ville du over 20 år have sparet 120.000 op – alene på kaffe? Prøv at lav det samme regnestykke med andre af dine indkøbsvaner. Skal du gå i Hugo Boss underbukser eller kan Nettos fungere? Skal du køre taxi eller kan du tage toget? Skal du spise slik til kaffen hver aften eller bare lade være. Prøv denne øvelse – du ville blive overrasket over hvor mange penge du kan spare på kort tid. Penge som du kan bruge til at investere.

Hvor mange af de ovennævnte kan du nikke genkendende til?

Uanset – hvis du vil lære fra en af mine mentorer, så kan du nu meget nemt og billigt købe det nye program med Wealth Management Guruen Marcus de Maria her: www.trex.litupp.com/wealth-intro/

Kommentar

Kommentarer

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}